uczestnicy historycznego gotowania przy pracy

Zapraszamy do udziału w konkursie „Historyczne gotowanie 2021”, który odbędzie się 2 października 2021 roku w Sali Wiejskiej w Jeninie (gm. Bogdaniec).

Tematem Konkursu są „Przeboje kulinarne prywatek lat sześćdziesiątych“. Jego celem jest przypomnienie historii kulinarnej z czasów pierwszego pokolenia wchodzącego w dorosłość po II wojnie światowej. W krajach „demokracji ludowej”, z uwagi na problemy z zaopatrzeniem, gospodynie domowe stawały się mistrzyniami kulinarnej kreatywności. Jednakże za „żelazną kurtynę“ również docierała rockandrollowa rewolucja kulturowa. Lata 60. są wspominane dziś z nostalgią przez dorastających i wkraczających w dorosłość wówczas ludzi, są natomiast zamierzchłą przeszłością dla ludzi urodzonych w okresie przemian ustrojowych i odzyskiwania wolności — w latach 80. i 90.

Szczegółowe informacje znajdują się w regulaminie.

Regulamin — język polski

Regulamin — język niemiecki