„Historyczne Gotowanie” to, od 2011 roku, transgraniczne przedsięwzięcie, które odbywa się naprzemiennie w Polsce oraz w Niemczech. Konkursy po stronie niemieckiej toczą się w Bad Freinwalde i są organizowane przez Brandenburgisches Freilichtmusem Altranft. Po stronie polskiej turniej organizowany jest przez Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim i przeprowadzany jest w Zagrodzie Młyńskiej w Bogdańcu. W rywalizacji biorą udział drużyny niemieckie oraz polskie, przygotowując potrawy zgodnie z przepisami i realiami konkretnych ram czasowych. W tym roku spotkanie odbyło się w Bad Freinwalde ,a tematem były „Potrawy z resztek”. Udział wzięły cztery drużyny: Verein der Köche Scharmützel see und Umgebung z Bad Saarow, Interessengemeinschaft Alltagskultur z Bad Freienwalde, VFBQ Bad Freienwalde e.V. i Koło Gospodyń Wiejskich z Jenina. Zwycięzcami okazał się zespół Verein der Köche Scharmützel see und Umgebung z Bad Saarow.