W sobotę, 2 października, odbyła się najsmaczniejsza tegoroczna impreza muzealna: polsko-niemiecki konkurs „Historyczne gotowanie 2021”. Z powodu remontu Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu tym razem spotkaliśmy się przy Sali Wiejskiej w Jeninie, by obejrzeć zmagania amatorskich zespołów kulinarnych, na których stoiskach zagościły „Przeboje kulinarne prywatek lat sześćdziesiątych”.
Zwycięska drużyna Stowarzyszenia „Splecione Ręce” działającego przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Krzyszczynce zaprezentowała następujące menu: jajka w majonezie, „śledzik lubi pływać”, wafle domowe z „farszem” oraz sałatkę jarzynową.
Drugie miejsce zajął zespół Koła Gospodyń Wiejskich w Jeninie. Oprócz wspaniałych potraw organizatorzy docenili również piękne stroje przygotowujących je pań. A w menu znalazły się: sałatka jarzynowa, kotlety z mortadeli z surówką z kiszonej kapusty, koreczki i napój pomarańczowy.
Trzecie miejsce ex aequo przyznano niemieckiej drużynie reprezentującej Verein zur Förderung von Beschäftigung und Qualifizierung Bad Freienwalde e.V. (Stowarzyszenie na rzecz Promocji Zatrudnienia i Kwalifikacji Bad Freienwalde) oraz Zespołowi Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Goście z Niemiec przygotowali: pudding szpinakowy z pomidorami i jajkiem, soljankę z bułkami smażonymi na patelni, twaróg w stylu NRD oraz nostalgiczny bufet. Uczniowie Gastronomika zaprezentowali flaki i befsztyk tatarski.
Gratulujemy i dziękujemy wszystkim zespołom nie tylko wyrównanej rywalizacji, ale przede wszystkim doskonałej zabawy.
Organizatorami polsko-niemieckiego konkursu „Historyczne gotowanie 2021” byli Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim, Koło Gospodyń Wiejskich w Jeninie oraz Verein zur Förderung von Beschäftigung und Qualifizierung Bad Freienwalde e.V.
Nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca współfinansowała firma Hendi.
Projekt został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) w ramach Programu Współpracy INTERREG VA Brandenburgia – Polska 2014-2020
„Redukować bariery – wspólnie wykorzystywać silne strony”
„Barrieren reduzieren – gemeinsame Stärken nutzen”