Baner zapowiedź historyczne gotowanie

W najbliższą sobotę, 2 października 2021 roku, w godzinach 9:30-15:00, tym razem przy Sali Wiejskiej w Jeninie (gmina Bogdaniec) będziecie Państwo mogli obejrzeć zmagania polskich i niemieckich amatorskich zespołów kulinarnych, które wezmą udział w konkursie „Historyczne gotowanie 2021”.

W tym roku tematem konkursu są „Przeboje kulinarne prywatek lat sześćdziesiątych”. Już dziś możemy zdradzić, że drużyny przygotują takie kultowe dania jak: befsztyk tatarski, flaki, koreczki, napój pomarańczowo-marchwiowy, kotlety z mortadeli, sałatka warzywna, jajka w majonezie, „śledzik lubi pływać” czy wafle domowe. O tym, jakie jeszcze potrawy wedle tradycyjnych receptur zaprezentują uczestnicy konkursu, przekonacie się Państwo w nadchodzący weekend.

Poza doznaniami kulinarnymi czekać będą na Państwa:

— Ochotnicza Straż Pożarna z Bogdańca, która przygotuje pokaz pierwszej pomocy,

— stoisko z wyrobami wiklinowymi Pracowni Wikliny „Remiza” państwa Kołodziejczyków z Łupowa.

Tegoroczna edycja polsko-niemieckiego konkursu „Historyczne gotowanie” ma na celu przypomnienie historii kulinarnej z czasów pierwszego pokolenia wchodzącego w dorosłość po II wojnie światowej. W krajach „demokracji ludowej”, z uwagi na problemy z zaopatrzeniem, gospodynie domowe stawały się mistrzyniami kulinarnej kreatywności. Jednakże za „żelazną kurtynę” również docierała rockandrollowa rewolucja kulturowa. Lata 60. są wspominane dziś z nostalgią przez dorastających i wkraczających w dorosłość wówczas ludzi, są natomiast zamierzchłą przeszłością dla ludzi urodzonych w okresie przemian ustrojowych i odzyskiwania wolności — w latach 80. i 90.

Serdecznie zapraszamy!

 

Organizatorami polsko-niemieckiego konkursu „Historyczne gotowanie 2021” są Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim, Koło Gospodyń Wiejskich w Jeninie oraz Verein zur Förderung von Beschäftigung und Qualifizierung Bad Freienwalde e.V.